over cross-linx festival

 

Cross-linx festival is een jaarlijks rondreizend festival en productie van de Stichting Cross-linx in samenwerking met vaste partners Muziekgebouw Eindhoven, Concert- en congresgebouw De Doelen, Muziekgebouw aan ’t IJ (ism Bim huis) en Muziekcentrum Enschede.

De artistieke missie van het festival wordt vertaald in programma’s met (inter)nationale vernieuwende artiesten op het grensvlak van gecomponeerde muziek en avant-garde/indie pop. Voor elke festival editie nodigt het festival 15 tot 20 artiesten uit. Het festival vervult al jaren een voortrekkersrol door het geven van (compositie)opdrachten, ontwikkelen van van bijzondere samenwerkingen tussen artiesten, het opzetten van eigen producties en het bieden van een podium voor Nederlandse en internationale toptalenten.

Met name voor opkomende artiesten wil Cross-linx van betekenis en toegevoegde waarde zijn. Zo bood het festival gelegenheid, vlak voor hun doorbraak naar een groot publiek,  aan artiesten als Spinvis (2005), Nico Muhly (2008), Kyteman (2010) en Bryce Dessner (2011). De hoofdproductie van Cross-linx 2013, Patrick Watson & Amsterdam Sinfonietta ontving de VSCD Ovatie: de prijs voor de meest indrukwekkende uitvoering van dat seizoen in Nederland. In 2015 werd Cross-linx door het toonaangevende Amerikaanse blad Pitchfork aanbevolen als ‘festival to watch’. Het programma van 2017 werd gecocureerd door Glenn Kotche (wilco). Onder de noemer c3 roadshow ( o.a. optredens van Hauschka en in code) presenteerde het festival een nieuw Europees talentplatform in samenwerking met Tallinn music week, sound of Stockhom en het Duitse c3 festival

 

Cross-linx 2018
do 1 mrt De Doelen Rotterdam
vr 2 mrt Muziekgebouw aan ’t IJ Amsterdam
za 3 mrt Muziekgebouw Eindhoven
zo 4 mrt Muziekcentrum Enschede

www.cross-linx.nl