over cross-linx school

 

Cross-linx School is een educatief programma voor het voortgezet onderwijs dat gelinkt is aan het Cross-linx festival, waarbij de focus ligt op Indie Classical Music. Het gaat om ontdekken, beleven en het ontwikkelen van een bredere muzieksmaak bij jongeren. De meeste jongeren groeien op in een omgeving waar een bepaalde muzieksmaak de voorkeur heeft. Jongeren beschikken niet altijd over de juiste middelen of handvatten om zich muzikaal te ontwikkelen en/of kennis op te doen.

Cross-linx Festival presenteert met name cross-overs tussen pop en nieuwe klassieke muziek. Pop staat dichter bij de belevingswereld van jongeren dan klassieke muziek. Door cross-overs aan te bieden ervaren jongeren dat pop en klassiek heel goed samengaan en klassiek niet ‘zo ver van mijn bed’ is als ze misschien denken. Binnen Cross-linx School laten we ze op speelse wijze (o.a. via een free roaming game) een onderzoek doen naar musici en componisten, waarbij zij hun eigen muzieksmaak ontdekken. Wie zou ik zijn als musicus, welke muziek zou ik componeren, met wie zou ik muzikaal samenwerken? Daarnaast ervaren ze live muziek in het onderdeel Music Mining (intieme mini-optredens in de backstage area van de concertzaal) en de bijbehorende workshops. Door middel van een interactief gedeelte (de online game), de actieve en passieve beleving (workshops & Music Mining) geven we jongeren tools om een bredere muzieksmaak (in het algemeen) te ontwikkelen

Cross-linx School bestaat uit vijf onderdelen. 1, 2 en 5 vinden op school plaats; 3 en 4 in de concertzaal
1. De digitale lesbrief ‘Indie Classical, Huh?’, een eerste introductie tot Indie Classical muziek
2. Cross-linx City (werktitel)) een free roaming Game om Indie Classical muziek interactief te ontdekken. De game is een laagdrempelige interactieve kennismaking voor jongeren met Indie Classical. Het spel kan zowel individueel als klassikaal gespeeld worden. Het eerste gedeelte van het spel is een individuele opdracht voor de leerlingen die in de klas gemaakt kan worden of als huiswerkopdracht meegegeven. Als de opdracht in de klas gemaakt wordt heeft elke leerling een computer en een koptelefoon nodig! De uitkomsten worden klassikaal besproken. Het tweede gedeelte van de game kan klassikaal, in groepjes of individueel gespeeld worden. Voor het klassikaal spelen is een Digibord nodig
Locatie: school en/of thuis

NB: De link voor de Cross-linx Game wordt toegestuurd na aanmelding Cross-linx School!

 1. Music Mining; Intieme miniconcerten op bijzondere locaties in de bakstage van de concertzaal door musici die ook op het festival staan of hebben gestaan. De miniconcerten staan in relatie tot de workshops die de leerlingen krijgen. Opgedane ervaring en beleving in de workshop wordt door Music Mining uitvergroot en verankerd en vise versa.
  Locatie: bijzondere plekken in en rondom de concertzaal.
  4. Workshops; kennismaking met en uitvoeren van (technieken) Indie Classical. De aangeboden workshops zijn o.a.: Indie Classical Remix, Scrap Drums, Loopstation, Synthesize it!
  Locatie: verschillende ruimten concertzaal.
  5. Blog of Vlog: een kort verslag als verwerkingsopdracht van het gehele Cross-linx School traject geldt voor alle leerlingen. Een blog en/of vlog, namens de groep kan ook door 1 of 2 leerlingen als taak worden opgenomen. De blog of vlog legt het traject vast dat de leerlingen doorlopen, door o.a. een interview met medeleerlingen, docenten, workshop docenten en musici.
  Locatie: school/ concertzaal.

Cross-linx School kan het hele schooljaar door afgenomen worden. In de steden waar het Cross-linx Festival plaatsvindt, kan in overleg met de desbetreffende educatief medewerker van de concertzaal, datum en tijd afsproken worden. Zie aanmelden.

Duur: 3 uur op locatie / 1 dagdeel, inclusief pauze (Music Mining & workshops)
Capaciteit: 4 klassen
kosten: € 10,- per leerling

Cross-linx School sluit aan bij de kerndoelen kunst en cultuur zoals geformuleerd door het SLO, alsmede de nieuwe invulling van het examenvak CKV in de bovenbouw havo/vwo

 

Hier onder de aftermovie van de Cross-linx school 2015.