“Toch was het ergens ook wel verrijkend om zo’n mysterieus antwoord te krijgen”

Op een donderdag middag, als het bijna 30 graden is buiten, 4 uur lang in een paar donkere kamertjes onder een podium zitten. Klinkt niet echt als iets wat je vrijwillig zou doen, of wel? Maar laten we even iets verder kijken dan dat, we hebben natuurlijk meer gedaan dan gewoon zitten en domweg kijken naar wat er aan ons gepresenteerd was, of ja ik in ieder geval. Ik bedoel hier niet alleen de innovatieve workshop waarbij we een muzikaal stuk in elkaar gingen zetten met wat ijzer bakjes en houten stokjes mee. Ik bedoel het dieper nadenken over het optreden wat voor mij uitgevoerd werd. Waarom hebben ze gekozen voor een 3×3 vlak? Waarom wil deze muzikant niet simpelweg een gitaar in zijn handen nemen? Hoe is dit idee ooit ontstaan? En wat zit erachter? Allemaal vragen die door mijn hoofd gingen toen ik naar de extravert dans keek die opgevoerd werd door ‘De Stilte.’ Het antwoord wat ik kreeg toen we achteraf met de groep en de artiesten gingen filosoferen was ‘wachten’ simpel weg wachten, wachten waarop? Dat maakt niet uit, gewoon wachten. Dit zou als een antwoord op mijn vragen moeten tellen maar dat is niet hoe mijn brein het interpreteerde, er kwamen alleen maar meer vragen. Toch was het ergens ook wel verrijkend om zo’n mysterieus antwoord te krijgen omdat ik, en ik hoop de anderen ook, echt voor mezelf kon gaan na denken over wat ik nou eigenlijk gezien had, en welke lessen ik daaruit kon halen. (Rechtlijnige dans met synchroon ingestudeerde pasjes en handklapjes is ook maar zo saai, dit was anders, dit was nieuw. Moderne dans is zo variabel dat je er compleet je eigen draai aan kan geven en iets kan creĆ«ren wat echt van jou is. Ik heb het gevoel dit ook de bedoeling was van het optreden, en dat dat ook een van de redenen is waarom zij kozen voor een compact oppervalk. Ik heb nog steeds wat vragen in mijn hoofd, maar ik denk dat ik daar maar voor mezelf eindeloos over na ga denken en in weg ga dromen.) Al met al vond ik het een geslaagde middag die het zeker waard was om een keer niet in mijn hangmat te gaan liggen zonnen.